Kennis en vaardigheden toepassen in de bovenbouw

Wat kenmerkt het werken in de bovenbouw?
Naast het herhalen en uitbreiden van wereldoriënterende vaardigheden uit de middenbouw, krijgen kinderen steeds meer ruimte om hun werk en omgeving zelf vorm te geven.
Ze leren verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, anderen en hun omgeving. Dit proces verlegt zich steeds meer naar de buitenwereld, waarbij kinderen ontdekken hoe ze bijdragen aan hun bredere omgeving.
Verrijking van kennis en vaardigheden
In de bovenbouw verdiepen kinderen hun kennis op het gebied van andere talen, en werken ze aan complexe rekenvaardigheden zoals breuken, procenten, vermenigvuldigen en delen met grotere getallen. Daarnaast leren ze taalkundige structuren doorgronden, zoals het ontleden van zinnen in zinsdelen en woordsoorten. Ze verkennen nieuwe kennisgebieden op geografisch, historisch, technisch en maatschappelijk vlak. Het gebruik van moderne ICT-middelen is vanzelfsprekend en ondersteunt het leerproces.
Presenteren met vertrouwen
Het houden van spreekbeurten, boekbesprekingen en het maken van werkstukken krijgt in de bovenbouw steeds meer vorm. Kinderen leren niet alleen presenteren, maar besteden ook meer aandacht aan de inhoud en opbouw van hun werk. Dit helpt hen hun zelfvertrouwen en communicatieve vaardigheden verder te ontwikkelen.
Voorbereiden op de volgende stap
De bovenbouw bereidt kinderen voor op de overgang naar het voortgezet onderwijs. Ze leren zelfstandig werken en ontdekken hun eigen leerstijl. Dankzij de combinatie van verschillende leeftijden in de groep verloopt dit proces op een natuurlijke wijze, waarbij kinderen van en met elkaar leren.
