Spelenderwijs groeien in de onderbouw

Spelen = leren
Stap een kleuterlokaal binnen en je ziet kinderen overal spelen. Ze spelen op kleedjes met materiaal uit de kast, aan een van de tafels of in een van de hoeken. Het hele lokaal is ingericht om spelen en leren vanzelfsprekend te maken.
Kinderen kiezen zelf waar ze spelen. Op het planbord hangen ze een kaartje bij de gekozen hoek en samen met andere kinderen gaan ze aan de slag.
Spelen is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Kinderen maken zich de echte wereld eigen, vergroten hun woordenschat, oefenen hun communicatieve vaardigheden en leren samenwerken.
Huishoek, themahoek en bouwhoek
- Huishoek & Themahoek – In de huishoek spelen kinderen het dagelijks leven na. Deze hoek sluit altijd aan op de themahoek, die elke paar weken verandert. Hier verzamelen of maken kinderen materialen die bij het thema passen en spelen ze nieuwe woorden en situaties uit.
- Bouwhoek – Hier werken kinderen samen, bouwen constructies en oefenen ze rekenbegrippen zoals hoog, laag, groot en klein. Eigen fantasie en opdrachten wisselen elkaar af.
Motorische ontwikkeling: van grof naar fijn
- Bewegen en spelen op de grond, het schoolplein en in de gymzaal Kinderen spelen veel op de grond, wat helpt bij de ontwikkeling van hun spieren en evenwicht. Zo trainen ze hun lichaam om later langer stil te kunnen zitten tijdens een schrijfopdracht in de middenbouw.In de gymzaal klimmen, klauteren, balanceren en rennen ze, terwijl het natuurlijke schoolplein hen uitdaagt om te springen, gooien, mikken en ontdekken.
- Fijne motoriek ontwikkelen via dagelijks materiaalgebruik
Buiten maken kinderen zandtaartjes, voelen ze stromend water en zoeken ze kriebelbeestjes. Dit versterkt de motoriek van hun handen en vingers. In de klas oefenen ze met kleien, tekenen, knippen, prikken en pincetten.
Taal en rekenen verweven in het spel
In grote en kleine kringen geeft de leerkracht lesjes in taal en rekenen. Deze sluiten aan bij het thema en de Montessorimaterialen. Kinderen leren klanken herkennen, oefenen met getallen en ontdekken verbanden in de wereld om hen heen. Door de lesjes te koppelen aan concreet materiaal wordt leren tastbaar en logisch.
Een basis voor toekomstige leerervaringen
Onze zorgvuldig voorbereide omgeving met themahoeken en Montessorimateriaal prikkelt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Tegelijkertijd leert ieder kind in een tempo dat aansluit bij de eigen ontwikkeling, waardoor het zelfvertrouwen groeit. De onderbouw vormt zo de basis voor alle verdere leerervaringen op onze school.
Wil je ontdekken hoe jouw kind kan groeien in ons Montessorionderwijs? Kom gerust eens langs!

Buitenschoolse opvang
Binnen onze schoolmuren verzorgt BSO Speelland buitenschoolse opvang.
Buitenschoolse opvang